Wat kan C-ZAR voor u doen?

In elke fase van uw project zorgt C-ZAR voor de veiligste oplossing met betrekking tot CTE. Een gedetailleerd vooronderzoek, een doordachte risicoanalyse en accurate bodem- en grondonderzoeken zijn daarbij cruciaal.

Zo vermijden we onnodige risico's, ongewenste kosten en stagnatie. Wij waken over de veiligheid van uw personeel en de continuïteit van uw project. Een zinvolle investering die u nadien heel wat kosten bespaart en tijdswinst oplevert.

waarschuwing explosief materiaal
Studie

Efficiënte voorbereiding

Een goede voorbereiding is een absolute must voor een efficiënte en veilige aanpak. Hierin blinkt onze bekende combinatie van academische denkers, militaire doeners en bergen ervaringen uit.

Op basis van historische bronnen, zoals archiefbewijzen, literatuuronderzoek, oorlogsdagboeken, loopgravenkaarten en scherpe luchtfoto's tot op perceelsniveau maken we een gedetailleerd rapport op met een CTE intensiteitskaart. Als het projectgebied verdacht blijkt te zijn, kunnen we achterhalen welke munitiesoorten er kunnen achtergebleven zijn en tot op welke diepte deze te verwachten zijn.

Zo adviseren we u over de meest kostenefficiënte en tijdbesparende opsporingsmethode om uw project in alle veiligheid verder te zetten.

Van onderzoek tot oplevering: C-ZAR creëert veiligheid met expertise en discretie.

Enkele van onze klanten

Opsporing

Veiligheid voorop!

Het geofysisch bodemonderzoek bezorgt ons een overzicht van verdachte locaties. Deze worden allemaal laagsgewijs ontgraven tot we het object kunnen identificeren. Ontdekte conventionele en toxische explosieven stellen we veilig in situ of, in samenspraak met de autoriteiten, op een afgeschermde locatie. Zo waarborgen wij de veiligheid van zowel personen als infrastructuur tot de overdracht van de objecten aan de autoriteiten.

Wij maken daarbij gebruik van de juiste apparatuur en de modernste technieken om elke uitdaging tot een goed einde te brengen.

C-ZAR legt alles vast in een rapportage om te bevestigen dat de risico's geminimaliseerd zijn en de werkzaamheden veilig kunnen aanvatten of verdergezet kunnen worden. We bewaren alle gegevens in een GIS-database als referentie voor toekomstige ontwikkelingen of eventuele vervolgonderzoeken.

advies en begeleiding opsporing explosieven
advies en begeleiding

Expertise delen

Heel wat mensen staan niet meer stil bij de aanwezigheid en gevaren van conventionele en toxische explosieven. Daarom werkt C-ZAR graag mee aan initiatieven om de bewustwording hiervan te verhogen. We informeren werfpersoneel en uitvoerders over de risico's op het aantreffen van CTE en leren hen het veiligheidsprotocol dat ze moeten volgen. Of we begeleiden actief werkzaamheden in risicozones en zelfs rampgebieden.

Organisaties en musea helpen we met het inventariseren van collecties en het uitwerken van tentoonstellingen rond oorlogsthema's. Onze educatieve Explosive Ordnance Risk Education lessen in bedrijven en op scholen laten dan weer altijd een diepe indruk na.

Heeft uw organisatie nood aan kennis over ontdekken van en omgaan met explosieven? We werken graag een voorstel op maat uit.

Onze FAQ's

Onze veelgestelde
vragen

DOVO is een reactieve eenheid die onder het ministerie van Defensie valt. Zij komen enkel ter plaatse als er een verdacht object gevonden is of als er reëel ontploffingsgevaar is. En bij risico op economische schade aan grote en openbare infrastructuur, zoals luchthavens, stations, e.d. Voor preventieve maatregelen bij projectontwikkelingen kunt u ze dus niet inschakelen.

C-ZAR daarentegen werkt preventief op basis van vooronderzoek en risicoanalyses en doet zelf aan opsporing van conventionele en toxische explosieven. Wij zijn opgeleid om de gevaren in te schatten en kunnen verdachte signalen veilig ontgraven en onderzoeken, om de situatie tijdelijk veilig te stellen op het terrein. Bovendien verwittigen wij via de juiste kanalen de autoriteiten om CTE nadien over te dragen aan de bevoegde instanties.

 

Tijdens grondroerende werken kunnen er altijd CTE aangetroffen worden. Dit is soms moeilijk te herkennen. Neem bij de minste twijfel het zekere voor het onzekere en volg de wettelijk bepaalde procedure

  1. Leg de werken op de locatie van de vindplaats meteen stil.
  2. Licht uw werfleider en collega’s onmiddellijk in. De aannemer waarschuwt meteen de lokale politie.
  3. De lokale politie zal DOVO (Dienst voor Opruiming en Vernietiging van Ontploffingstuigen) contacteren. De politie zal zelf ook even ter plaatse komen om een proces verbaal op te stellen.
  4. Het (vermoedelijk) CTE mag op geen enkele manier verder gemanipuleerd of aangeraakt worden!
  5. De toegang tot de vindplaats moet verboden worden en tijdelijk beveiligd/bewaakt tot DOVO ter plaatse komt.
  6. DOVO zal, eens ter plaatse, een veiligheidsperimeter coördineren. Op de werfzone moeten de aannemer en zijn personeel deze perimeter handhaven. Buiten de werfzone zal de lokale politie de maatregelen op advies van DOVO in de gaten houden.
  7. De lokale autoriteiten worden op de hoogte gebracht van de feiten.

Na het ruimen van de CTE door DOVO zullen de lokale autoriteit en de politie, op advies van DOVO, een akkoord geven voor het verderzetten der werken. Belangrijk: maatregelen die opgelegd worden door de bovenstaande diensten, zijn voor de rekening van de aannemer!

 

C-ZAR werkt volgens de International Mine Action Standards (IMAS). Onze werknemers kregen hiervoor de nodige opleiding (zowel extern als intern). We volgen de "Praktische leidraad voor het opsporen en ruimen van Conventionele en Toxische Explosieven in de (water)bodem" van de FOD Mobiliteit en Openbare Werken en de regelgeving van het Agentschap Onroerend Erfgoed. In Nederland werken we volgens het Nederlandse CS-OOO (Certificatieschema – Opsporing Ontplofbare Oorlogsresten) en steevast met bedrijven die deelgebied A en B gecertificeerd zijn, in Frankrijk conform de Franse Ontmijningwetgeving en in Duitsland volgens het Duitse SpregG 20.

Voor duikopdrachten zijn onze commerciële duikers gekwalificeerd voor perslucht, trimix en nitrox, volgens IMCA en via opleidingscentra volgens IDSA.

 

Ons bedrijf ligt in de haven van Gent, maar wij voeren opdrachten uit in heel Europa, Afrika en Azië. We beperken ons dus zeker niet tot de Westhoek alleen. Er zijn nu eenmaal heel veel gebieden in de wereld waar veldslagen geleverd werden en munitie en explosieven achtergebleven zijn. In eigen land denken we bijvoorbeeld aan de slagen bij Mons, Houthalen-Helchteren en het Ardennenoffensief. Of de beschietingen rond verschillende forten, zoals Antwerpen, Namen en Luik om er maar een paar op te noemen.

 

Historisch waardevolle objecten of stoffelijke resten laten we zoveel mogelijk in situ. Deze dragen we altijd aan de opdrachtgever over. Op zijn beurt moet de opdrachtgever hiervan een vondstmelding maken bij het Agentschap Onroerend Erfgoed.

Recentere stoffelijke resten en verdachte objecten die geen CTE zijn melden we aan de lokale politie.

 

Neen, in België behoort dat mandaat toe aan DOVO. In andere landen wordt steeds gekeken naar de lokale wetgeving en bij conflictgebieden (indien aanwezig) naar de lokale Mine Action Association.

 

Veiligheid begint met kennis en ervaring. Bij C-ZAR zijn we niet alleen specialisten in het opsporen van conventionele en toxische explosieven, maar ook in het creëren van een veilige omgeving voor (bouw)projecten en wegeniswerken.

Onze missie is om risico's te minimaliseren en gemoedsrust te bieden aan overheden en privébedrijven, van ontwerpfase tot oplevering.